3.4L V6 Teardown Part 1
Welcome to the site! Take a minute to register and join us. It's FREE! (and fun)
The ORIGINAL Aztek Fan Club Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
Always stay logged in

Login with username, password and session length
Home Gallery Help Login Register
Pages: 1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: 3.4L V6 Teardown Part 1  (Read 38388 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
alchemist
100 Club Members
****
Offline Offline

Posts: 771



« Reply #15 on: December 08, 2010, 08:08:08 PM »

Just a note on the negative terminal... I'm not aware of any US vehicles that have positive ground anymore, and I know for certain our Aztek's don't so the negative terminal of the battery is actually connected directly to the frame.  Touching the fender wall from that terminal won't hurt anything.  It's the positive side you have to watch out for.

You want a real scary situation, try changing the battery on a Farmall C tractor.  Positive ground, and the battery sits directly under the metal gas tank.  One wrong move there and BOOM!
Logged

If you can't fix it yourself, redesign it since it was obviously poorly designed to begin with, otherwise you could fix it yourself.  Right?
Wolfy1969
Moderator
100 Club Members
*****
Offline Offline

Posts: 197


« Reply #16 on: December 08, 2010, 11:31:46 PM »

Alchemist is of course correct.  I realized my mistake after reading it a few times.  I didn't see any way to edit a post once it's posted, so I guess there's no way to fix it.

Thanks for the correction.

RedTek - Sure - come on over and clean it for me  Grin  I'm more interested in getting the damn thing running again than how clean it is, LOL...this is a haulin' workhorse, not a show car.  It's not in good enough shape to be that like yours is.  Thanks for the compliments, though.

Aztek-Knight - you're welcome and thanks - maybe make this a sticky so it doesn't get buried? 

I'll be adding more threads on this topic as I do them - next will be tearing down the front (left or belt) end.

Mike
Logged
RedTek02
100 Club Members
****
Offline Offline

Posts: 241

Josh


« Reply #17 on: December 09, 2010, 11:13:29 AM »

come on over and clean it for me  Grin 
I just might.  Wink

not a show car.  It's not in good enough shape to be that like yours is.
Who said my 'Tek was in good enough shape to be a "show car"?  Shocked
Logged

Used to own a 2002 Pontiac Aztek, 1SB, FWD, 164,000 miles
TropicsTek
Intermediate User
**
Offline Offline

Posts: 42

'01 'Tek GT AWD Red


« Reply #18 on: August 31, 2011, 11:31:21 AM »

Wolfy, you are THE MAN, I work on machinery all the time at work but I had never replaced head gaskets before. My wife's Tek decided to leak at the LIMG AND around the head bolts. with your detailed descriptions and extensive pictures I got it done!! Great Job!
Logged

The clock of life is wound just once
And no one has the power
To say just when those hands will stop
At a late or early hour

The only time we own is now
The past is just a golden link
So live, love and toil with a will
for at any time the hands may be still
Wolfy1969
Moderator
100 Club Members
*****
Offline Offline

Posts: 197


« Reply #19 on: August 31, 2011, 12:48:01 PM »

Tropics - Thanks - the fact that it helped someone else made it all worth the effort.  Now, if I can only get my own running again Sad

Mike
Logged
tt29mp
Member
*
Offline Offline

Posts: 6


« Reply #20 on: January 03, 2015, 12:03:07 AM »

Hello,

I have a 2002 aztek and it blew the headgasket, I wasn't sure about it initially and I spent alot of time trying to figure out what was wrong with it and lots of money on antifreeze and other crap. I was desperate due to my job required me to drive my car daily and it was early november in pennsylvania and freezing cold last year. I'm a pretty good back yard mechanic, but if it wasn't for your complete breakdown on how to accomplish this, I would of never took the chance to do it. My vehicle would overheat sometimes and at other times it would n't. Finally, it would just overheat just about all of the time. I had it checked out and was told that the headgasket was blown. I did the typical stuff hoping that I would not have to have the repair done. I used head gasket repairs, some worked for a little while but most failed after a week or two. I got desperate and bought this head gasket repair goop that cost $60.00 dollars a bottle and really messed things up. I read your post about 10 times, watched a guy do it on youtube and finally took the plunge in the freezing cold!!! It took me two weeks due to doing it at my parents house and only being able to stand working on it for about an hour at a time. Warm up and go out and try it again. It was like having a second job!! Most of the time spent was reviewing your steps and taking things apart, matching nuts and bolts with parts and trying to have hands like a chimpanzee to get into those tight spaces. One of my biggest mistakes was not taking out the radiator. It was hell trying to remove those bolts, I would never do that again!!!!! Take his advice and remove it. Also, I broke the little nipple on the powersteering pump and had to replace that. It was a bear to get that bugger back into the slot for it. Also, I spent alot of time second guessing myself and backtracking at various points. There was a few times that I wanted to run down the street screaming I got so frustrated at times. When I finally got the heads off, I had to clean out all of the gunk from the that expensive head gasket fluid. especially inside the water jacket at the lower intake manifold. use the cheap stuff " the silver or copper stuff" if you have to keep it going till you can take the time to get the job done.  My suggestion is to let an antifreeze bottles worth of coolant out of the system. Put the sealer in the antifreeze bottle and shake it up real good and then put it in the radiator. Don't put anything in the radiator tank. The one thing that drove me nuts was the little metal shims for the header in the back. What a pain in the butt, but I finally got smart and put permatex on them and let them harden together and put the on. getting those bolts back in was hell in the back. Also, the number one spark plug was hell to get out and had to have new threads put in, but the head shop messed that up and when I got it back together, it was saying there was a misfire on that cylinder. Finally figured out how to fix it. There are these thing called "indexing rings" that racers put on spark plug threads so that all of the electrodes are pointing the same way. put one of those in with some permatex red hardening agent. Bang, runs like a brand new vehicle. I have also replaced the heater core in my car. What a pain, but I will let you know that the easy way is to take a box cutter and cut the plastic duct in the back and after you fold yourself in half to remove those nuts under the dash you can take it out without removing all of the stuff between the seats. It is a small space to work in but it can be done. The aztek is a fine vehicle, if you are willing to do the work and get familiar with the vehicle. Don't buy a versatek though unless your rich or own your own tranny shop. Thanks again for you attention to detail on your teardown. But I would suggest that a person start with removing the rear manifold before they start the teardown. I have done the following repairs:   Head gasket, altenator, power steering pump, brake line under the engine, spark plugs and wires, fuel injector replacement, fuel filter, tie rod ends, wheel bearings, brakes: fron and back, heater core, replaced the ignition switch; ask me about that sometime, it was hell until I came across the easy way to do it in about 15 minutes. I have been thinking about buying two more if I can find them at the right price and re-selling them.
Logged
KingBoss83
Noob
*
Offline Offline

Posts: 1


« Reply #21 on: November 01, 2016, 05:25:56 PM »

hey wolfy1969...I have a question that i hope you can answer for me on this engine.

in your picture of disconnecting the wire harness connectors...you stated that the green band connector going to the back of the coil pack is not connected to the main harness...WHERE exactly can i find that wire buddy? haha my buddy tore down the engine and replaced the head gasket and etc and now am almost done getting everything back together...but we cannot locate the connector that plugs into the coil pack. we have the left side one connected and the first one on the right side connected but the 2nd one on right side(the one with the green band that isn't connected to main harness) we cannot see anywhere. wondering where on the back of the engine this comes from so we can hopefully trace it back to find it.
Logged
Bill Salina
Paid Member
100 Club Members
*****
Offline Offline

Posts: 252


2003 Gold FWD Aztek - aka "The Warthog"


« Reply #22 on: November 01, 2016, 05:48:48 PM »

KingBoss83

Not sure if Wolfy1969 will see this in time to help you, but this YouTube video might have some info that might help:

https://www.youtube.com/watch?v=sS1Rzq8XuNw#t=3.211664

Hope that helps!

Bill

Logged

Bill (aka Bird Dog)
2003 Gold FWD Aztek "The Warthog"
Pages: 1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
Theme Underground Yellow